90-luvun kerrostalon kylpyhuone -ja saunaremontti

Miksi lähditte remontoimaan kotianne?

Olemme asuneet kahdeksan vuotta nykyisessä asunnossamme. Sisäänmuuttovaiheessa v. 2009 katto ja seinät maalattiin, lattia uusittiin ja keittiötä päivitettiin. Sauna, suihku/wc tila ja erillinen pieni wc jäivät alkuperäiseen kuntoon ajankäyötön ja rahan vuoksi. Ajankohta uuden remontin suunnittelulle oli sopiva v. 2015 jolloin aloitimme eri yritysten kilpailuttamisen ja vertailun. Remontti alkoi jouluna 2016. Tällä tavoin halusimme hyödyntää kotitalousvähennyksen kahdelta vuodelta.

Millainen koti on kyseessä, aikakausi?

Vuonna 1990 rakennettu, 3/4 kerroksinen kerrostalo, jossa on 27 asuntoa. Asumme kolmannessa kerroksessa eikä taloyhtiössä ole hissiä.

Miksi lähditte remontoimaan kotianne?

Saada hyvälaatuinen remontti tietyllä budjettimäärällä. Suunnittelussa huomioitiin myös jälleenmyynti, joten pitäidyimme suoraviivaisissa, toimivissa käytännöläheisissä ratkaisuissa ja pelkistetyssä värimaailmassa. Saimme eri rakennuttajilta erilaisia vinkkejä ja ratkaisumalleja joista muodostui alustava kokonaisuus. Kylpyhuone ja wc remontin yhteyteen haluttiin lisätä myös huoneiston sisäovien vaihto sekä makuuhuoneiden säilytyskaapistojen vaihto. Kaapistojen vaihto jäi suunniteluvaiheen jälkeen pois.

Mitä rajoitteita tai erityishaasteita oli?

Nelihenkisenä lapsiperheenä remontin aikainen peseytymismahdollisuus piti huomioida, sillä taloyhtiössämme ei ole yleistä saunatilaa. Asia ratkesi ostamalla ”suihku kuukausikortti” naapuritaloyhtiössä toimivaan fysikaaliseen hoitolaitokseen, jonne pääsi kulkuavaimella klo 06:00 – 22:00 välisellä ajalla. Perheemme jäsenenä on myös yksi nelijalkainen, sangen ystävällinen mutta utelias koira, joka halusi omalta osaltaa osallistua remonttiin. Wc:n käytöstä ei tarvinnut tehdä erillisiä järjestelyjä sillä remonttin aikataulutettiin siten että toinen wc oli aina käytössä.

Mitä remontin aikana tehtiin ja miten?

Remontti alkoi eteisen lattian hyvällä suojaukselle, jonka jälkeen sauna, suihkutila ja tilassa oleva wc:n purettiin vanhoista rakenteista. Sovimme jo ennen sopimuksen allekirjoitusta että purkuvaiheessa osallistun purkujätteen kantamiseen, näin saimme pahimman sotkun minimoitua lyhyeen aikaan. Pian purun jälkeen kävi selväksi että kosteatiloissa oli rakenteissa ilmenevää kosteutta. Tämä oli osiltaan jo ennalta arvattu mutta asia harmitti silti. Kosteusvaurioon ja koko remonttiin liittyen urakoitsia Santanen&Co. pitivä meidät, isännöitsijän ja teknisen isännöitsijän hyvin ajantasalla puhelinsoittojen, sähköpostin, WhatsApp ryhmän sekä keskustelujen kautta. Kuivatuksen jälkeen remontti eteni normaalisti. Matkan varrella tarkennettiin jo etukäteen tehtyjä suunnitelmia. Kaikilta kolmelta remontoijalta saatiin ehdotuksia ja käytännön ratkaisuja joita ei oltu etukäteen huomattu arvioida.

Remontin toisessa vaiheessa purettiin pienempi wc ja vaihdettiin väliovet. Myös tässä tilassa havaittiin kosteutta; ongelmana oli myös rakennusvirhe joka oli osaltaan pahentanut vahinkoa. Tässä kohtaa remontin aikataulun viivästyminen alkoi vaikuttaa myös rakennuttajan, meidän ja rakennuttajan muiden kohteiden aikataulutukseen. Asiat vietiin kuitenkin eteenpäin pettämättömällä ammattilaisuudella. Vaikka aikataulutuksessa jouduttiin tekemään muutama kompromissi  – sovitut päivämäärät pitivät.

Asuminen remontin keskellä oli:

Vähemmän haasteellista kuin alunperin odotimme. Aikaa kului ”totutteluun” kun kävimme toisessa rakennuksessa peseytymässä, päivittäiseen siivoamiseen sekä lemmikkieläimen huomioimiseen. Remontin ”Dead Line:n” viivästyminen oli odotettavissa kosteusvaurioiden vuoksi – asialle ei kuitenkaan mahtanut mitää. Pyrimme pyörittämään arkea ”normaalisti”, vaikka nelihenkisen perheen vieraana oli lähes päivittäin vaihtelevalla vahvuudella rakennusmiehiä. Missään vaiheessa ei kuitenkaan ollut epäilystä etteikö remontti valmistuisi tai että laadussa olisi jotain valittamista.

Millainen oli lopputulos?

Design sauna ja wc:t. Alkuperäiset 3D suunnittelukuvat eivät tee oikeutta lopputulokselle. Olemme tyytyväisiä.

Erityishuomiot

Kolmen miehen ammattitaito nivoutui hienosti yhteen. Perusosaamisen lisäksi kukin hallitsi jonkin osa-alueen erityisen hyvin. Yhdellä kokonaisuuden suunnittelu, järkevän tarjouksen tuottaminen sekä bravuurina laatoittaminen. Toisella puutyöt, josta tulos näkyy erityisesti saunan lopputuloksessa. Kolmannella erityisen hyvä silmä kalusteiden valintaan ja asennukseen, asiakasyhteistyöhön ja tiedottamiseen.

Näissä jutuissa me onnistuttiin:

Kertomalla suoraan ja kaunistelematta mistä ja miksi hintakokonaisuus muodostuu, kuinka remontti etenee ja mistä viivästymiset johtuivat sekä tekemällä omatoimisesti parannuksia alkuperäiseen suunnitelmaan.

Muut mieleen tulevat vapaat kommenti:

Nykyaikaiset kommunikointivälineet tarjoavat nopeita ja sujuvia tiedottamismahdollisuuksia. Näillä ei kuitenkaan pystytä viestittämään käytännön omakohtaista kokemusta. On tärkeää keskustella paikan päällä ratkaisujen toteutuksesta ja niiden toimivuudesta. Esim. peilikaapin asennuskorkeutta saattaa olla hankala hahmottaa ellei itse seiso tilassa ja tarkastele peilikuvansa näkyvyyttä.

”Kolmen miehen ammattitaito nivoutui hienosti yhteen. Perusosaamisen lisäksi kukin hallitsi jonkin osa-alueen erityisen hyvin.”

– Perhe Virtala

Kuvia remontistamme